Vágycsökkenés-ISD

(Inhibited Sexual Desire - gátolt szexuális vágy) Az ISD- szindróma lényege, hogy a korábbi szexuális vágy eltűnik vagy lecsökken. Ezt az adott fél nagyon rosszul éli meg, hiszen szeretne vágyat érezni, de nem tud.

Ha mégis valahogy rákényszerül a szexre, akkor képes rá (akár az orgazmusra is), ennek ellenére nem sok örömét leli benne.

Gyakori, hogy az emberek rettegnek az intimitástól, a szoros érzelmi kapcsolattól, de nem mindig ilyen esetben lép fel az ISD-szindróma. Az lényegtelen, hogy lelki konfliktus vagy párkapcsolati probléma okozza a tünetet, a kialakulás mechanizmusa ugyanaz.

 

Típusát tekintve kétfajta ISD létezik: globális ISD, ha az illető már hosszú ideje semmiféle erotikus izgalmat nem érez, és teljesen hiányzik nála a szexfantázia. Globális ISD-t okozhat a depresszió, a mély érzelmi konfliktus, de a hormonháztartás egyensúlyának felbomlása is.

A szituatív ISD sokkal gyakoribb. Ebben az esetben a vágycsökkenés csak bizonyos helyzetekben következik be. E szindróma mögött pszichés probléma vagy a pár kapcsolatában rejlő problémák húzódnak meg, mint például a harag, neheztelés, egyet nem értésből eredő megoldatlan konfliktus.

kikapcsolási-mechanizmus. . .:

Ez nem más, mint pl. amikor a partnerünk egy korábban semmi problémát nem okozó valamilyen tulajdonságával, viselkedésével leszünk elégedetlenek. Mindezt azért érezzük, hogy elkerüljük amitől tudat alatt félünk: az intimitást. A kapcsolási mechanizmus úgynevezett "negatív fantáziával" érhető el. A fantázia bármilyen erotikus kép, gondolat, amíg az "antifantázia" egy kellemetlen gondolat, kép a partnerről, magunkról vagy helyzetről, ami kioltja a vágyat. Az antifantázia szinte már önhipnózis.Fontos, hogy tisztában legyél a negatív fantáziával és első lépésként próbáld ezt megbeszélni a partnereddel!Ha nincs negatív fantázia. . ..talán nem lesz ISD sem!

Illetve nem árt egy kissé szabadjára engedned a fantáziádat pozitív irányba is!

 

Lényeges: a "megfagyott" szexuális vágy nem feltétlen azt jelenti, hogy nem szereted társadat!