Több örömöt az ágyban

Nincs idő a szexre? Nehéz nap volt? Azt mondják, a hétköznapok a vágy első számú ellenségei. Vagy inkább a saját lustaságunk, kifogáskereső hajlamunk?

Van egy mondás: az életben az igazán élvezetes dolgok mind törvényellenesek, drágák vagy hizlalnak . A szexet kivéve. Bizonyos formáitól eltekintve ugyanis nem kerül pénzbe, szabadon gyakorolható, égeti a kalóriákat, és az egyik legintenzívebb örömforrást jelenti.

Egy óvszergyártó cég felmérése szerint az embernek átlagban naponta nyolcszor támadnak pajzán gondolatai . Ehhez képest a stabil párkapcsolatban élő fiatal párok sem szeretkeznek heti háromnál többször (átlagosan!) - legalábbis ezt állítják.

Miért gondolunk annyit a szexre, ha sokszor önként lemondunk valami ürüggyel az élvezetéről, pedig a lehetőség adott?

A szexológusok szerint például azért, mert sokan görcsös komolysággal kezelik-küzdik le vágyaikat, mert azt hiszik, a jó szexhez optimális feltételek szükségeltetnek: pihe-puha ágy, izgató zene, legalább két háborítatlan óra és teljes harmónia a két fél között . Micsoda igények! Nem csoda, hogy a már említett felmérés szerint minden harmadik pár elégedetlen a szexuális életével. Pedig a szex lehetne sokkal egyszerűbb és izgalmasabb is, mondják a szakemberek, ha lazábban állnánk hozzá, és hagynánk, hogy a humor, a játékosság és a kíváncsiság fűszerezze a hétköznapokat.

Beszéljünk róla!

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a jó szex nem az ágyban kezdődik . Az előjáték pláne nem. Azt mondják, azok a párok, akik a mindennapokban nyíltan (és gyakran) beszélnek az erotikáról, vágyaikról, gondolataikról, azok kisebb valószínűséggel tévézik át az estét.
Ha valakinek teljesen természetes, hogy párjával kitárgyalja egy film erotikus jeleneteit (és hatását), ha nem cikizi a másikat, mert megakad a tekintete egy szexbolt kirakatán (netán cinkos összekacsintással meg is állnak kicsit bámészkodni), akkor az esti egymásra hangolódás is gördülékenyebb.

A prüdéria mellett a humortalanság gyilkolja leginkább a vágyat (és nem a hétköznapok). A pszichológusok szerint a humorérzék mindig fontos szempont-erény párválasztáskor. Tudat alatt ugyanis mindenki tisztában van vele: bizonyos helyzetekben életmentő lehet, ha valaki képes nevetni - nemcsak máson, hanem saját magán is. Ha nem veszi véresen komolyan a kudarcokat, például az ágyban. A szexológusok ezt a gondolatot még megtoldják azzal az információval, hogy a nevetés a vágy kialakulásában is szerepet játszhat , a nevetés közben felszabaduló dopamin hormon ugyanis fokozza a szexuális étvágyat és megkönnyíti a csúcsra vezető utat.

Ne itt, drágám!

Mindig csak az ágyban? Majd mindenki unalmasnak találja a helyszínt, mégsem keres másikat. A felmérések szerint a nők többsége fürdőkádban, strandon vagy irodában szeretkezik - gondolatban. Otthon viszont kényelmi okokból marad a jól bevált 'tetthely'. És a hétvége egyik estéje - jellemzően mindig ugyanaz. Vacsora, zuhany, esti film, és rutinhancúr. Sokan érzik a forgatókönyvet kiábrándítóan monotonnak bizonyos idő elteltével. Mégsem változtatnak a szokásaikon.

Hogy miért nem? Az első számú válasz általában az időhiány és a kimerültség. Egy brit közvélemény-kutatásban a nők egyharmada állította, hogy rendszeresen fáradt a szexhez a munka és a háztartási teendők után.
A szexológusok azért óvatosan megjegyezik, a szeretkezés a fáradtság egyik legjobb ellenszere . Felpezsdít, levezeti a stresszt, megnyugtat. Vannak olyan párok, akik pontosan tudják ezt, és kifogáskeresés helyett úgy tekintik a szexet, mint a hétköznapok bónuszát, akkor is, ha csak néhány könnyed, lopott percre telik . És a többiek? Visszasírják titokban a kapcsolatuk kezdetét, amikor még nem haboztak egymásnak esni, amikor csak alkalom kínálkozott.

Túlproblémázzuk?

A párok nagy része vágyik a több spontán szexre, mégsem ragadják meg a kínálkozó lehetőségeket. Pedig adódnak, mindenkinek! Pl. Defektet kaptatok? Persze, lehet órákig mérgelődni az út mentén, de jó alternatíva eltűnni egy kicsit a kukoricásban.
Tévedés, mondják a szakemberek, hogy mindig komoly előkészület kell a szexhez. Óriási élményt jelenthet egy negyedórácska is, mielőtt megérkeznek a vendégek. Ahelyett, hogy még egyszer ellenőrizzük a sminket, akár a férjünket is becsalogathatjuk a fürdőszobába. És akkor már szükség sem lesz pirosítóra!

A nők nagy része állítólag csak titkos vágyfokozóként használja a fantáziáját, és csupán egyharmaduk valósítja meg az álmait - ismét a felmérés adatait idézzük. Pedig a jó szex lényege nem az akrobatikus ügyesség, hanem a játék öröme. Azon áll vagy bukik minden, képesek vagyunk-e gátlások nélkül jól érezni magunkat.