Távkapcsolat

Azt mondják az igazi szerelem több ezer kilométeren keresztül is képes kitartani, de igaz-e ez ?

Sokan élnek távkapcsolatban. Talán pont te is hasonló képen éled szerelmi életed. Ha valóban hasonló cipőben jársz te tudod csak igazán mennyire megerőltető dolog egy párkapcsolatban élni. Amikor nincs ott a szeretett személy, amikor legnagyobb szükséged lenne rá, amikor nem kapsz egy meleg ölelést, nincs akinek vállán kisírd magad.

Képes vagy élni úgy, hogy szerelmed hangját csupán telefonon keresztül hallod?
A nagy kérdés kibírod nélküle? Túl fogja élni kapcsolatotok a távollétet?
 

Ma már sok ember nem úgy él, hogy több évet vagy akár egy egész életet eltölt egy helyben, az "otthon" fogalma is nagyon megfoghatatlanná vált. Az iskola, majd a karrier egyik városból, vagy akár egyik országból a másikba dobja az embereket. Ilyen körülmények között a stabil párkapcsolatok is meginognak. Nagyon sokan élnek ún. távkapcsolatban, tudják, hogy ez hosszú távon nem fenntartható, de mégis reménykednek, hogy sokáig fog tartani, vagy egyszer csak találnak egy közös "otthont".


Hogyan lehet működőképes?

Mindenképp mindkét fél beleegyezésével. Ha az egyikőtöknek el kell mennie (iskola, munka miatt), vagy már indulásból más helyen éltek, mindketten egyet kell értenetek abban, hogy így is megpróbáljátok.
Betarthatatlan ígéreteket nem szabad tenni, csak kölcsönös tisztelettel és bizalommal lehet fenntartani, egy ilyen kapcsolatot.

Mit kezdj a magánnyal?

Egy bizonyos idő után az ember kezdi magányosnak érezni magát, először csak ''ártatlan'' randevúzgatásokba kezd, aztán egy adott pillanatban azon kapja magát, hogy nem tudja abbahagyni.
A távkapcsolatoknál problémát jelenthet az is, hogy az ebben élő élete túlzottan betáblázódik. Fáradt a napi erőltetett tanulás vagy munka után, esetleg az időeltolódás miatt éjszakánként órákat beszél a párjával, és az oly nagyon várt hétvégére teljesen kimerül. Az is megtörténik, hogy az egymástól távol élők annyira várják a találkozást, és erről olyan romantikus képet festenek maguknak, hogy a valóság ehhez képest már szürkének tűnik. Ráadásul a napi gondokat, sikereket nem mindig lehet utólag megosztani a másikkal, az örömök, bánatok nem minden esetben tudnak várni addig, amíg találkoztok.


Kételyek ? elkerülhetetlenek?

Azt mondják nem, még akkor sem, ha valaki teljesen megbízik a párjában. Mert telefonon valamit félreért, vagy nem volt alkalma valamire rákérdezni. Ha az ember egy telefonbeszélgetés után úgy teszi le a kagylót, hogy az az érzése támad, valami nem stimmel, akkor elkezd kombinálni. Egyre inkább belebonyolódik a képzelt helyzetekbe, és azon kapja magát, hogy tökéletesen meg van győződve az igazáról. Egy olyan kapcsolatban, ahol a felek nap mint nap találkoznak, alkalom nyílik bármilyen félreértés azonnali tisztázására, de a távolság megnehezíti a tisztánlátást.

Több módja van annak is, hogy hogyan lehet fenntartani egy távkapcsolatot. Legtöbben úgy szeretnék, hogy hűségesek maradjanak egymáshoz, de vannak olyanok is, akik "ideiglenesen" beleegyeznek abba, hogy a magány enyhítésére más nővel/férfival is randizzanak. A távolság sem mindegy, minél nagyobb, annál nehezebb fenntartani a kapcsolatot. Minél több esély van a találkozásra, annál valószínűbb, hogy a kapcsolat megmarad. Sajnos, az anyagiak is beleszólnak a távkapcsolat fenntartásába, a gyakori és hosszú utazások pénzbe kerülnek, ezen is múlhat, hogy meddig tart a kapcsolat.

Ha a kedves nagyon távoli

Ma már sok embernek van más országban élő, más nyelvet beszélő nővel/férfival kapcsolata. A tapasztalatok szerint, a kapcsolat elején még izgalmasak a kulturális és a nyelvi különbségek, de az idő múltával egyre inkább problémává válnak. Ha nagy a távolság, a másik fél késői megismerése is gondot jelenthet, hiszen szervezett találkozások alkalmával mindenki a legjobb oldalát mutatja
Ilyenkor nem a gázszámláról, a későn érkezett fizetésről vagy a szülőkkel való problémákról mesélnek egymásnak. Minden egyes találkozáskor újból megismerkednek. Így sokkal később merülnek fel azok a kérdések, amelyek a kapcsolat jövőjét firtatják. Ilyenkor mindkét fél arra koncentrál, hogy az együtt töltött időszak csodálatos legyen, kárpótolja őket a várakozás kínjaiért, hiszen sokan azt mondják, hogy a távkapcsolat titka elfeledni a roszszat, és megőrizni emlékezetünkben a boldog perceket.

 

Sajnos a legtöbb távkapcsolat nem éli túl az első évet, hiába a nagy szerelem, a távolság megteszi hatását. Azért a kérdés mindig fennáll ...

Mese vagy valóság ?