Szex a megoldás

A szexuális élvezet nem pusztán nagyszerű érzés. Altató, nyugtató, feszültségoldó, boldogságérzést keltő hatásán túl kiváló a szervezet számára is. Nem helyrajzi, nem is időzítés kérdése: szeretkezni kell - éjjel-nappal.

Jobb alvás

A testi élvezet kiváló altató a férfiak számára - ez közhelyszámba megy. Azonban ugyanilyen hatással van a nőkre is. Ez a nyugtató és altató hatás az endorfineknek köszönhető.

Boldogság

A szeretkezés utáni eufóriás érzés oka, hogy az idegrendszer intenzív működése következtében a szervezet  - az élvezet hatása alatt - szerotonint és dopamint választ ki. Ezek doppingolják az agyat , majd fokozzák a vérkeringést, ezzel előidézve egy általános 'nagyon jól érzem magam' állapotot.

Kevesebb szenvedés

A szexuális élvezet szélesíti a fájdalommal szembeni tűréshatárokat . Ez könnyen ellenőrizhető: egy csúcsponton lévő hölgy egy heves csípést észre sem vesz; ám ugyanerre a mozdulatra, 'normális' állapotban biztosan felüvöltene. Izgalmi állapotban a szexuális élvezet fájdalomcsillapítóként is működik, az orgazmus pillanatában a tűrési határ akár 70%-kal(!) is megemelkedhet .

Félelem nélkül

A szeretkezésnek stresszoldó, nyugtató hatása is van. A jelenség magyarázata az orgazmus pillanatában felszabaduló endorfinokban keresendő: a reflexek szintjén az öleléseknek valós lecsendesítő hatása van; majd pedig a szeretkezés, akárcsak bármilyen más fizikai erőkifejtés, megszünteti az izom-, az idegi és a pszichológiai feszültségeket.

Ellazulás

Ha kellemes érintés éri a bőr bizonyos pontját, az érzés a bőrön, majd az idegvégződéseken keresztül bekerül a csontvelő és agy központi 'motorjába'. A reflexrendszeren keresztül ez az izgató érzés átjut az izomrendszerbe, elernyesztve azt, feloldva a felgyülemlett feszültségét .

Fokozza a vérkeringést

A szexuális izgatás során a szervezet vérbősége mindenütt, de különösen az erogén zónák tájékán jelentősen megnövekszik , az artériák ugyanakkor kicsit összeszűkülnek. Az élvezet pillanatában viszont éppen hogy kitágulnak, és ez általános jó közérzet tel párosul.

Kiegyensúlyozza a pajzsmirigyműködést

Az élvezetérzés által izgatott agyalapi mirigy szabályozza a pajzsmirigyműködést. Ha túl intenzíven működik, akkor az ember lázasnak, letörtnek, gyengének érzi magát; viszont ha túl lassan funkcionál, az sem jobb. Fázik, meghízik, libidója is csökken.

Pozitív stressz

A vesék felett elhelyezkedő kis mirigyek, az agyalapi mirigy által izgatva, stresszhormonokat termelnek . Ezek közül a legfontosabb az adrenalin . Nem annyira ismert de fontos a cortisol is, amely védi az emberi szervezetet a depressziótól. A mellékvesék ráadásul kiválasztják a vágyhormonokat, az androgéneket is . Röviden: minden olyan szükséges anyagot, amelyek nélkülözhetetlenek egy igazán jó nemi kapcsolathoz.

Fogyókúra

Ugyan nem lehet kerek perec kijelenteni, hogy a szeretkezés fogyaszt (bár egy 20 perces, intenzív szexuális együttlét alatt 200 kilokalóriát is le lehet adni ). Viszont a belső félelemérzet elleni molekulák, amelyeket a  szexuális öröm választ ki (endorfinek) azzal a nagyszerű adottsággal rendelkeznek, hogy elnyomják például a bulímiás hajlamokat.

Vérfrissítés

A percenkénti, átlagos légzésszám 40-re emelkedik (nyugalmi helyzetben 15) az izgatottsági állapot szakaszában. Következménye, hogy javul a szervezet vér- és oxigénellátása . Regenerálódik a vér, a szervezetből eltávoznak a széngáz maradék részecskéi. Épp annyira, mint egy kiadós kocogás alatt.

Szabályozza az emésztést

Az egy-egy hosszú, forró csók során kicserélődő nyál fokozza az emésztőrendszer működését, és áldásos hatással van az immunrendszerre. Az ajkak szenvedélyes találkozása során megfordul 9 mg víz, 0,7 mg zsiradék, 0,45 g só â?? és többek között 250 baktérium .

A bőr hidratálása

A szexuális élvezet serkenti a női hormonok, az ösztrogének kiválasztódását. A bőr vérellátása kedvezőbben alakul - feszessé, csillogóvá, hajlékonyabbá válik a nagyobb százalékban jelenlévő kollagén nek köszönhetően.

Memória karbantartó

A hormonális központ főhadiszállása, a hipotalamus (agynyúlvány) a memória és a tanulási folyamatok központjainak is székhelye. Egy amerikai tanulmány (amelyet egyetemisták körében végzett vizsgálatok alapján állítottak össze) tanúsága szerint a tanulás során (helyesebben: közben) végzett maszturbáció kedvezően befolyásolja a koncentrálási képességet. Az orgazmus során felszabaduló energia ösztönzőleg hat a siker utáni vágyra.

Edzés a szívnek

Normális körülmények között az átlagos percenkénti pulzusszám 70-80. Az előjáték során a szívritmus megemelkedik 100-160-ra, az orgazmus során a pulzusszám elérheti akár a 110-180-as értéket is. Tagadhatatlan, hogy a szex kitűnő szív tornáztató módszer.

Mellnövelő

Az izgatottság állapotában, a vérbőség növekedésével a mell nagysága akár 25%-kal is megnőhet . Ezzel párhuzamosan érzékenysége akár a tízszeresére is növekedhet.

Szabályozza a menstruációt

A rossz szexuális élet gyakori következménye a szabálytalan menstruáció (túl rövid, túl hosszú, kimaradozó, vagy egyáltalán nem jelentkező). Ezzel ellentétben a színvonalas szexuális élvezet javítja a szervezet hormonális egyensúlyát , ennek következtében pontosan, szabályos időközönként jelentkezik a menstruáció. Egyébként vizsgálatok bizonyítják, hogy a 'jó' orgazmust megélő nők endorfin-arányszáma nagyon magas, menstruációjuk kevésbé fájdalmas .

Javítja a termékenységet

Az igazi és rendszeres élvezet kedvező hatással lehet a termékenységre (bár ez nem szisztematikus). Felfedezték, hogy nagyon erős orgazmus esetén, egy nőnek - egy cikluson belül - lehet egy második ovulációja is. Ez a jelenség a rendkívül erős érzelmi hatásnak kitett agyalapi mirigy megszokottól eltérő működéséhez köthető.

Kiegyensúlyozott terhesség

Egy hormonokkal elárasztott, állapotos női testben a vérkeringés fokozódik, különösen az alhas tájékán: ez erősíti és megkönnyíti a szexuális reakciót. Az élvezet jelentősen növekszik az anyaméh kellemes rándulásainak közvetítésével ; ez még erőssebbé válik a baba jelenléte következtében.

Test-erősítés

Aki gyakran vagy hosszú ideig szeretkezik, alaposan megdolgoztatja az alhas tájékát. Ezen izom a légzés meggyorsulásának hatására mind gyakrabban húzódik össze, kellemesen bizsergetve az alhas tájékát.

Gyorsítja a bélműködést

A szeretkezés során az alhasi összehúzódások olyan hatással vannak a szervezetre, akár egy kiadós masszírozás . E hatás átjárja az egész testfelületet és a belsőt is. Ez pedig fokozottabb bélműködést vált ki.