Vásárlási tippek

1. Soha ne válassz magadnak parfümöt az alapján, hogy barátodon/barátnődön milyen klassz illatot éreztél. Minden emberen másként hatnak az illatok, a természetes testszagnak köszönhetően. Kérd el inkább tőle az üvegcsét, és próbáld ki az esszenciát a saját bőrödön.

2. A reklámcélból osztogatott illatminták segítenek abban, hogy pár alkalommal kipróbálhasd az adott illatot, és eldönthesd, tetszett-e annyira, hogy megvedd a nagyobb kiszerelésű változatát.

3. Ismerős a következő helyzet?

Elmész egy drogériába parfümöt vásárolni, és a teszterekből a kezed minden szabad területére mintákat fújsz. Azon túl, hogy fogalmad sincs, melyiket hol próbáltad ki, végül már az illatokat sem tudod megkülönböztetni a nagy kavalkádban.

Mi a megoldás?

Parfümöt választani csak nyugodtan, rohanás nélkül lehet. Hasonló illatok közül mindössze 2-3 fajtát, eltérő illatokból 5-6 félét tudunk megítélni és összehasonlítani. Egyes parfümériákban kis papírlapocskák találhatóak a parfümök nevével, ezeken lehet kipróbálni az illatokat. Bár az ötlet arra jó, hogy ne keverd össze a fajtákat, a parfüm azonban így nem kerül kapcsolatba a bőröddel, tehát az illathatás sem lesz teljes. Van, ahol kis tálkában őrölt kávé van a parfümös pulton, és pár illat kipróbálása után tanácsos egy pillanatra beleszagolni. Ettől a szaglóérzék visszaáll, és újra szabad a pálya az illatok előtt.

Az orrunk a legfáradékonyabb érzékszervünk. A mai, bevásárlóközpontokkal teli világunkban a legjobb megoldásnak talán mégis az tűnik, ha kb. öt illat kipróbálása után teszel egy kört az emeleteken, nézelődsz, majd visszatérsz és újra próbálkozol. Az a legfontosabb, hogy végül az egyéniségedhez legjobban illő parfümöt válaszd! A parfüm luxuscikk, legtöbbünknek nem adatik meg hetente újat vásárolni.

4. Hümm.. És ha nem magadnak veszed? Egyáltalán illik parfümöt adni ajándékba?

Úgy véljük, hogy csak akkor tanácsos megkockáztatni a parfümvásárlást, ha közeli rokonról, ismerősről vagy partnerről van szó. Ha nem vagyunk tisztában az illető ízlésével, szinte biztos, hogy nem fogjuk eltalálni a neki tetsző illatot, az ilyen ajándék pedig legfeljebb polcdísznek jó. Ráadásul, mivel a kiválasztott illat nem került kapcsolatba a megajándékozott személy bőrével, nem tudhatjuk, hogy jól áll-e majd neki.

Íme néhány jó tanács:

- A parfümválasztásnál nagyon fontos a személy kora. Vannak kimondottan fiatalos parfümök, amelyeknek az elnevezése, üvegcséjének kialakítása - no és persze az illata - ennek a korosztálynak szól.

- Ha mégis tanácstalan a választásban, keressen könnyebb, frissebb, szolidabb illatot, a kihívóbb, nehezebb parfümök már a merészebb ajándékok közé tartoznak.

- Kétséges esetekben hagyatkozz a saját ízlésedre! Legalább magadnak nem okozol csalódást.

Média trükkök

A parfümöt sohasem pusztán az illata adja el. Rengeteg tervező dolgozik azon, hogy az illat olyan formát öntsön, amely külsőleg is vonzóvá teszi, s a szoba vagy a fürdőszoba díszévé is válik egyben.

Sokszor az üveg megtervezéséért és anyagáért legalább annyit kell fizetnünk, mint magáért az esszenciáért. A parfümreklámok kitűnően manipulálják a vásárlóközönséget. Mesterien hatnak az érzékeinkre, szinte kivétel nélkül az erotikára építenek. Egy-egy színész vagy híres személyiség ajánlásával mi is elhisszük, hogy ugyanolyan vonzó, érzéki lény válik belőlünk, mint a tévében vagy újságokban látott sztár. Egy szupermodell számára pedig (pl. Kate Moss, Eva Herzigova, Laetitia Casta) kevés nagyobb elismerés létezik, mint egy parfümreklám-hadjárat vezető arcává válni.