Orr az orrban?

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a libidó katalizátora az orrban található szaglószerven keresztül lobbantja lángra a szenvedélyt.

EZ AZONBAN TÉVEDÉS!

Az igazság az, hogy az orr-üregeink elválasztásánál, elöl, a "bejáratnál" található, aprócska, kimenet nélküli csövecske, amit Jacobson-szervnek neveztek el - rövidítése VNO - felelős mindezért. Ez az érzékszervünk tájékoztat bennünket az erotika "beindulásáról", és nem illatokat, hanem feromonokat regisztrál.

Sokféle vizsgálat kimutatta már, hogy a VNO szolgál az androstenonok fogadására, és elengedhetetlenül szükséges bizonyos szexuális tevékenységek elsajátításához. A feromonok stimulálják a VNO-t. A csalogató anyagok által kiváltott impulzusok az idegpályákon keresztül kerülnek a hipotalamuszhoz. Ha ide beérkeznek, szexuális aktivitásra ösztönöznek.

FIGYELEM!

A VNO bizonyos értelemben a feromonok érkeztetőpályája, és állandó kapcsolatban áll a külvilággal, ahonnan az üzeneteket fogadja. Funkcióját tekintve a VNO a 'legszexisebb érzékszervünk'. Egyes újságok úgy adnak hírt róla, hogy: ...orrunk a második legfontosabb erogén szervünk. Az érzéki ingerek fogadásakor a szaglószervünktől teljesen függetlenül működik.