Ne parázz a nőgyógyásztól!

Az első vizsgálatkor általában félnek a páciensek (alaptalanul!). Sokszor ezért is kíséri el az anya, vagy legjobb barátnő őket a rendelőbe. Ennek többnyire semmi akadálya sincs abban az esetben, ha a leány olyan viszonyban van az édesanyjával, hogy intim titkait is megosztja vele. A vizsgálat menete egy beszélgetéssel kezdődik, ahol a problémáidra orientálva célzott kérdések alapján, a panaszokból kiindulva próbálják megkeresni a kiváltó okot.

Így készülj a vizsgálatra!

A nőgyógyászati vizsgálatra feltétlenül vidd magaddal a mensesnaptárodat! Ha nincs ilyened, akkor az utolsó menstruáció első napját írd fel! Így sok időt meg lehet spórolni, és több idő jut a lehetséges problémák megbeszélésére.

Jegyezd meg!

Menses alatt általában nem végeznek nőgyógyászati vizsgálatot, legfeljebb csak tanácsot adnak. Akár otthonról, akár a munkahelyről/iskolából érkezel a rendelőbe, húgyhólyagod legyen üres! Ha viszont húgyúti panaszod van, gondolj arra, hogy a vizsgálat előtt közvetlenül biztosan pisilned kell majd. Hüvelyi ultrahangvizsgálathoz szintén üres húgyhólyag az ideális, ellentétben a hasi ultrahanggal.

Miből is áll a vizsgálat?

Egy vizsgáló széken - mely kissé megdöntött és lábtartója is van, - az orvos megtekinti és áttapintja a nemi szerveket. Szűz lányoknál ez még a végbélen keresztül történik, mely nem kellemetlenebb, mint pl. egy végbélkúp behelyezése. Természetesen a mellek, hónalj áttapintása is a vizsgálathoz tartozik. Általában elmondja a nőgyógyász, hogy mikor mi fog történni, persze az aggályaidról nyugodtan beszélhetsz, hogy még inkább oldott körülmények közt történjék a vizsgálat. Ha tudod, hogy mire számíthatsz, a félelmed is kisebb - (mint mondjuk a fogorvosnál). Sajnos ma még az államilag finanszírozott egészségügyben nem bevett szokás, de a magánpraxisokban annál inkább, hogy a nőgyógyászati vizsgálat kapcsán egyszerű módszerekkel szűrik a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a húgyúti fertőzést, az elhízást és az alultápláltságot, valamint a pajzsmirigy-működési zavarokat és a tumorokat, a hasi és kismedencei daganatokat is.

Szűrővizsgálatok

A nőgyógyászati szűrővizsgálat esetén alapvetően a következőkre számíthatsz:

- korábbi betegségek részletes kikérdezése

- kézzel történő hüvelyi vizsgálat

- méhnyakrákszűréshez (citológia) mintavétel

- mellvizsgálat kézzel, esetleg ultrahanggal.

Az általános vizsgálat része a vérnyomás- és testsúlymérés, a menopauza után pedig a testmagasság mérése - ami a csontritkulás fokáról tájékoztat -, továbbá szükség esetén a vizelet- és a végbélvizsgálat. Mindez kiegészülhet a gerinc, az anyajegyek és a visszerek vizsgálatával.

A méhnyakrák szűrése

Minden nő számára, aki szexuálisan aktív (vagy aktív volt), illetve betöltötte a 18. életévét, évenkénti rendszerességgel ajánlott méhnyakrákszűrés.

Ne feledd: problémamentes esetben is szükséges a szűrés! A méhnyakrákszűrés lényege, hogy kenetet vesznek a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából. A mintavétel után a méhnyak mikroszkópos ellenőrzése - kolposzkópia - szükséges. Ezt követően hüvelytükör segítségével áttekinthető a méhnyak felszíne mellett a hüvelyboltozat és a hüvelyfal is.

Jó tudni!
Méhnyakrákszűrés előtt tilos a hüvelyöblítés, nem szabad tampont se felhelyezni, sőt a nemi életet is legalább egy napra fel kell függeszteni! Menstruáció és köztivérzés alatt nem végeznek citológiai vizsgálatot, miként hüvelygyulladás esetében sem, hiszen ezek az állapotok befolyásolhatják a vizsgálat eredményét.

Fontos tudnivalók!

A méhnyakrák szempontjából magas kockázatú csoportba tartozó nőknek évente kétszeri/háromszori citológiai szűrés tanácsos.

Ilyenek:

- akiknek kórelőzményében méhnyakrákhoz vezető rosszindulatú elváltozást igazolt a szűrővizsgálat

- akiket emiatt már operáltak

- akiknek korábban már volt méhnyakrákjuk vagy más nőgyógyászati daganatuk

- akiknek gyenge az immunrendszerük

- akik rendszeresen dohányoznak, alkohol- vagy kábítószer-fogyasztók

- akiknek nemi úton terjedő fertőzése van vagy volt (pl.: HPV-, HIV-fertőzés).

 

Látod, nincs okod a félelemre! A vizsgálat csupán néhány perc... viszont ha összeszedsz vmilyen nyavalyát és nem kezelteted,arra az egész életed is rámehet!

Mérlegelj!