Lymphogranuloma

A betegséget a Chlamydia trachomatis baktérium bizonyos törzsei okozzák. A fertőzés forrása a kórokozóval fertőzött ember, a fertőzés szexuális kontaktussal adható át. Lappangási idő: 14-42 nap. A diagnózis felállításában a tipikus tünetek segítenek, ezenfelül laboratóriumban lehetőség van a Chlamydia direkt kimutatására vagy az ellene termelődött ellenanyagok igazolására.

A fertőzést követő minimum 14 nap után a nemi szervek területén élesen elhatárolható kis csomók jelentkeznek, amelyek daganattá is nőhetnek. A kevés, fájdalmas csomó 10-14 nap után spontán gyógyul, ezért gyakran figyelmen kívül hagyják őket. Csak az ágyéki nyirokcsomók (akár ököl nagyságú) duzzanata következtében keresi fel a beteg az orvost.

Problémák elsősorban akkor keletkeznek, ha a nyirokcsomók kifelé felszakadnak (fisztula), avagy ha a test belsejében elhelyezkedő nyirokcsomók is érintettek. A betegség diagnózisa a fertőzött területen a kórokozók közvetlen kimutatása révén vagy vérvizsgálat segítségével történik. A betegség kezdeti stádiumban antibiotikumok segítségével gyógyítható. A lymphogranuloma inguinale vagy Lymphogranuloma venereum, venerikus nyirokcsomógyulladás betegséget a Chlamydia trachomatis speciális törzsei okozzák és Közép-Európában nagyon ritka. 

A betegség tünetei

A fertőzés helyén apró fájdalmatlan kiütés jelentkezhet, amely hólyagosodik, majd leszárad, később fekélyesedik. A fertőzés érintheti a pénisz makkját, a hüvelyt, illetve annak bemenetét, de akár a méhszájat, méhet, végbelet is. Mindkét oldalon a lágyéki nyirokcsomók duzzadtak, amelyek kifakadhatnak és váladékozhatnak. 

Kezelés

A betegség megelőzésében a legfontosabb a biztonságos szex; védőoltás a betegség ellen egyelőre nem áll rendelkezésre. A betegek szexuális partnereit tájékoztatni kell a betegségről és ki kell őket vizsgálni. A betegeket antibiotikummal kell kezelni, ezek közül a legáltalánosabban használtak a doxiciklin, eritromicin és azitromicin.

További Nemi Betegségek

Láthatatlan kórság? A chlamydiasis a nemi szervek, a méhnyak,...
A rühösség (scabies) atkafertőzés, mely apró, vörös...
A lágyfekély nemi úton terjedő betegség, melyet a Haemophilus...
A szifiliszt spirál formájú baktériumok (Treponema pallidum)...