Közhelyek

Gyakran találjuk magunkat szemben közhelyszerű kijelentésekkel, amelyeket előszeretettel alkalmaznak a férfiak a nőkre, illetve fordítva. Pedig az is lehet, hogy az elterjedt állításoknak nincs is valóság tartalma. Vagy mégis?

1. A nők eredendően monogámok, a férfiak nem.
IGAZ. A statisztikák azt mutatják, hogy a nők általában egy állandó partnerhez ragaszkodnak, míg a férfiak jó része égető vágyat érez a hódításra. A szakértők egyszerű magyarázatot találtak erre. Egy nőnek akár száz férfival is lehet szexuális kapcsolata, de teherbe csupán egytől szeretne esni, akkor viszont fontos számára, hogy az apa érzelmi, erkölcsi, anyagi támaszt jelentsen. A férfinak szintén rengeteg partnere lehet, de ő akár mindegyiket teherbe is ejtheti, hiszen rá az evolúciós fejlődésben a fajfenntartó szerepet osztották. A vérében van, hogy vágyódjon a változatosság után.

2. A nők féltékenyebbek, mint a férfiak.

TÉVES. A nők és a férfiak egyforma mértékben lehetnek féltékenyek, az eltérés abban van, hogy - miért. A férfiak féltékenységének leginkább az az alapja, hogy partnerük szexuális hűtlenségére gyanakszanak, a nők viszont attól tartanak, hogy párjuk érzelmileg lesz hűtlen hozzájuk. Egy férfi sosem lehet biztos abban, hogy valóban ő a gyermeke apja, ezért nem engedi szunnyadni a gyanút; a nő viszont azért aggódik, nehogy egy harmadik megrövidítse azt az időt, figyelmet, és pénzt, amit a családfő az övéire szán. A jelek szerint azonban a szexuális féltékenység nagyobb dühöt, nem egyszer erőszakot vált ki.

3. A férfiak többet fantáziálnak a szexről, mint a nők.
IGAZ. A kutatások azt derítették ki, hogy a férfiak legalább kétszer gyakrabban gondolnak a szexre, mint a nők, fantáziájuk határtalan, kimeríthetetlen és ''piszkos'', a hölgyek inkább romantikáról és érzelmekről ábrándoznak. Míg a férfiak a strandon kigúvadó szemmel bámulnak a monokinis lányok után, addig életük párja kettejük forró öleléséről ábrándozik a tengerparton.

4. A férfiak könnyebben elérik az orgazmust, mint a nők.
ATTÓL FÜGG. . . A férfiak általában gyorsabban jutnak el a csúcspontra, a fiatalabbaknál ez három perc alatt bekövetkezik, míg a nőknél tizenhárom percre van szükség. Mindennek, persze, biológiai magyarázata is van: a magömlést az összegyűlt ondó feszítő ereje is sietteti.

5. A nők egymás után többszöri orgazmusra képesek, a férfiak viszont nem.
ATTÓL FÜGG. . . A nők szenvedélyes szeretkezés közben tényleg folyamatosan és többször is eljutnak a tetőpontra, míg a férfiaknak hosszabb-rövidebb pihenőre van szükségük, képesek legyenek az újabb együttlétre. (Ez az idő lehet néhány perc, de akár több óra is, életkortól és hangulattól függően.) Jó néhány férfi azonban az ejakulációt képes hosszan visszatartani és közben - a végső előtt mini - orgazmusokat elérni.

6. A nők intenzívebben élik meg a gyönyört, mint a férfiak.
TÉVES. Bár a gyönyör mérésére még nem találtak fel szerkezetet, a milyensége és mértéke szemmel látható. A férfi tisztelettel figyeli az női gyönyör feneketlen mélységét, a nő pedig irigykedve fogadja az erre érkező vad és heves választ. Olyan ez, mint a lámpa és a vas: az egyik gyorsan felgyullad, a másik lassan melegszik fel.

7. Szexuális kémia nem létezik.
TÉVES. Lehetetlen, hogy a költők háromezer év óta tévednének! Bár még mindig nem értjük pontosan, mit is jelent a szexuális kémia, vagyis az, ha valakit olthatatlan vágy és erő vonz a másikhoz, abban nem kételkedhetünk, hogy van ilyen. Számtalan teória igyekezett már ezt a figyelmen kívül nem hagyható mágnesességet megmagyarázni. Az evolúcióval foglalkozó tudósok a biológiai hajlammal magyarázzák: vonzódás az erős, termékeny társhoz. A pszichológusok ''szerelemtérképről'' beszélnek, lelkünk lenyomata azonos az ideális társunkéval. Az ideggyógyászok pici, illatos molekulákat emlegetnek, amelyek az azonnali vonzalom mozgatói. Azt már bizonyították, hogy ezek a molekulák irányítják sok rovarnál és emlősnél a párzást. Hatásuk az embernél még nem tökéletesen ismert, de elképzelhető, hogy amit eddig úgy neveztünk, szerelem első látásra, azt hamarosan úgy mondjuk, szerelem első szippantásra.

8. Mindenki azonos szexuális étvággyal születik, a későbbi eltérést a környezet hatása okozza.
TÉVES. Eredendően óriási eltérések lehetnek abban, hogy kit mennyire foglalkoztat a szex. Az érdeklődésben és a vágyban különösen a nők különböznek. Nem tudjuk, hogy mi okozza a női libidó mértékének ezt a nagy különbségét, de azt egyelőre még egyetlen kutatás sem mutatta ki, hogy ennek oka összefüggene a környezettel, a kultúrával.

9. A nők szexuális étvágya az évek múlásával fokozódik.
ATTÓL FÜGG. . . Az évek múlásával sok asszony érzi magát szexisebbnek - magabiztosabbnak, jobban tudja, mi az, amit szeret. Arról is van egy teória, hogy az öregedéssel az ösztrogén és a tesztoszteron hormon között felbomlik az egyensúly az utóbbi javára, ami viszont nem más, mint a libidó hormonja, így tehát érthető, hogy a szenvedélyre is hatással van. Ennek ellentmondani látszik, hogy a változás korát elérve sok asszonynak csökken a szexuális érdeklődése. Ám ezek a problémák általában könnyen orvosolhatók.

10. A férfiak szexuális étvágya az évek múlásával csökken.
ATTÓL FÜGG. . . A férfiaknál a tesztoszteron hormon szintje az életkorral egyenes arányban csökken, de a libidóra nem csak ez lehet hatással. Így nem ritka az sem, hogy az öregedéssel például azért nő a férfi érdeklődése a szex iránt, mert jobban megérti magát a partnerével.

11. Szenvedélyesebb a szex sötétben.
ATTÓL FÜGG. . . A nők többsége jobban szeret sötétben, félhomályban szeretkezni, mert ez az atmoszféra fokozza a romantikát és szabad utat nyit a fantáziájuknak. Az okok közé tartozik az is, hogy nem mindenki van jó barátságban a testével és úgy érzi, hogy a jótékony sötétség elfedi szépséghibáit. Ha viszont a partnerek már biztosak egymás érzelmeiben, akkor izgatóbbá válik számukra, ha ölelés közben látják is egymást. Ha a férfiak választhatnának, ok mindig világosban szerelmeskednének, szeretik a gyönyör perceiben kedvesük arcát figyelni.

12. A nőket hidegen hagyja a aktfotók látványa.
TÉVES. Bár igaz, hogy a férfiak sokkal érzékenyebben és erősebben reagálnak a szexuális látványra, de az a hölgyek erotikus képzeletét is megmozgatja. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy ugyanazt találják izgatónak, amit a férfiak. Sok nő elismeri, hogy saját nemének meztelensége is szenvedélykeltő hatással van rá.