Kezdjük újra?

A legtöbb kapcsolatban hatalmas törést jelent, ha lelepleződik egy félrelépés. Néhányan sosem bocsátják meg párjuknak a csalfaságot, más kapcsolatokban a felek előbb-utóbb napirendre térnek a dolog felett, és helyreáll a házi béke. . .

Ha úgy döntesz, hogy adsz partnerednek egy második esélyt, meg kell tanulnod feldolgozni a téged ért sérelmeket, különben hiába a békülés, hamarosan tönkremegy a párkapcsolat!

''Becsúszó'' harmadik

Míg a legtöbben előbb-utóbb klasszikus együttélésre vágynak, a kapcsolatok nagy részébe mégis ''becsúszik'' egy-egy félrelépés. A kikacsintás szólhat egy éjszakára, lehet futó viszony és hosszabb, akár évekig titkolt szerelem is. A megcsalás persze mindhárom résztvevőnek többé-kevésbé kellemetlen lehet, mégis a megcsalt partner az, akinek igazán fájdalmas megtudnia, hogy párja másnál kereste az érzéki örömöket, az izgalmat vagy a boldogságot.

Megbocsátás és bizalomrendezés

Kevesen viselik el, hogy valóban nyitott viszonyban éljenek, ahol bizonyos szabályok betartása mellett mindketten kedvük és igényük szerint szabadon járkálhatnak ki-be a házasságukba. A legtöbb férfi és nő nagyon is zokon veszi, ha megcsalják. Gyakran felbomlanak emiatt együttélések, még a gyermekek érdeke és a közös vagyon sem mindig tartja össze a partnereket. Amennyiben mégis meg tud bocsátani a megcsalt kedves a hűtlen feleségnek vagy férjnek, kezdődhet a bizalom újbóli megerősítése, hogy tartós lelki sérülések nélkül úszd meg a téged ért csalódást, és helyreállítsátok a kapcsolatot!

Beszéljétek ki többször is

Ahhoz, hogy fel tudjátok dolgozni a benneteket ért traumát, a legelső lépés az, hogy agyonhallgatás helyett alaposan, akár többször is át kell beszélni a történteket, természetesen nem vájkáló jelleggel. A beszélgetésbe belefér némi vitatkozás, hiszen érzelmileg felkavaró kérdésekről esik szó, amelyekről nem lehet mindig tárgyilagosan értekezni. Ha átmenetileg kellemetlennek is tűnik, mégis szükséges rossz a szócsata, mert feloldja a konfliktusokat és csillapítja a kedélyeket. Ilyenkor kiderülhetnek a hűtlenséghez vezető okok is. A párkapcsolati problémák ugyanis nem a megcsalással kezdődnek. A félrelépés általában nem csak a csalfa fél hibája, a "cserbenhagyott" partner is lehet ludas abban, hogy így alakultak a dolgok.

TIPP: érdemes elgondolkodni azon, hogy miben is szenvedhetett hiányt olyannyira a kapcsolatotok, hogy párod máshol kereste a szeretetet, a szexuális örömöt vagy egyszerűen a megértést.

A harag rossz tanácsadó

Ha észreveszed, hogy társad félrelépett, ügyelj arra, hogy ne a sértődöttség irányítsa tetteiteket! Ne csak a szíveddel, de az eszeddel is próbálj úrrá lenni a helyzeten! A sértődöttség, a bosszúvágy a legrosszabb tanácsadó! Ha komolyan gondolod, hogy adsz még egy lehetőséget, akkor következetesen ennek megfelelően kell viselkedni. A félrelépő csalfasága ellenére is érezze azt, hogy van módja jóvátenni hibáját! Még a menthető kapcsolatot is tönkreteszi, ha szemrehányóan érezteteted újra és újra partnereddel, hogy megbocsátottál, de nem felejtesz. Az elkövetkezendő időszak nem szólhat arról, hogy jó néhányszor a fejéhez vágod, amit tett. . .

Visszatér az intimitás?

Természetes, ha vonakodsz rövid időn belül újra intim közelségbe kerülni azzal, aki annyira megbántott. Gondolj azonban arra, hogy ha már úgy döntöttél, hogy a másik megérdemel még egy esélyt, akkor előbb-utóbb kell a folytatás a szexben is! Sokszor abból adódik a félrelépés, hogy a stabil partnerek szexuális igénye, libidója eltér. Az emberek döntő többsége hosszú évek után is szégyelli bevallani a párjának, hogy mire vágyik igazából az ágyban. Ha mégis elmeséli vágyait, akkor is elutasításban részesül. A kibékülés mit sem ér, ha ezen a téren nem közelednek az igényeitek.

Ne féltékenykedj!

Eljutottál oda, hogy szemet hunysz a kilengés felett? Ha úgy is döntöttél, hogy hajlandó vagy nagyvonalúan elnézni párodnak egy megbotlást, még mindig megmérgezheti a kapcsolatot a féltékenység. A félrelépést követően még évekig kísérthet trauma emléke.

NE FELEDD! A kételkedés, az állandó gyanakvás megmérgezi a közös életet. A büszkeségében megsértett fél gyakran ellenőrzi párját, bele-belenéz telefonjába, leveleibe, bizonyosságot keres arra, hogy nem történik meg újra a kikacsintás. Ha ennyire nem tudsz valakiben megbízni, vajon érdemes-e egyáltalán folytatni a kapcsolatot?

Újulj meg kívül-belül!

Milyen jó lenne, ha a nők és a férfiak sosem kényelmesednének bele annyira egy párkapcsolatba, hogy elhanyagolják a külsejüket! Szerencsés, ha az újrakezdést nemcsak belső, hanem ezzel párhuzamosan külső megújulás is kíséri. A felfrissült külső önbizalmat kölcsönöz, segít, hogy újra izgalmasnak, vonzónak tűnj, olyan partnernek, akihez érdemes ragaszkodni. Bár ilyenkor nagy a kísértés, téved az, aki azt gondolja, hogy a legjobb önbizalom-erősítő, ha visszacsalja párját! A legfontosabb a kölcsönös bizalom kiépítése és életben tartása. Békülésnél erre koncentrálj, és ne arra, hogy visszaadd a kölcsönt!