Illatfelhőben úszva

Az egyes illatok elkészítésénél számtalan aromát és növényi eredetű anyagot használnak fel. A parfümök hordozóanyaga általában tiszta etilalkohol, melyben a különböző illatesszenciákat elegyítik. Egy-egy illatcsoda akár több tucat összetevőből is állhat.

Az egyes illatok elkészítésénél számtalan aromát és növényi eredetű anyagot használnak fel. A parfümök hordozóanyaga általában tiszta etilalkohol, melyben a különböző illatesszenciákat elegyítik. Egy-egy illatcsoda akár több tucat összetevőből is állhat. A frissítő illatok, melyek használata főként nyáron előnyös, általában citrusfélékből, mentából áll. Az egész évben használt kellemes, virágillatú parfümök többségében rózsa, jázmin, liliom, levendula a fő összetevők, ezeket egyéb aromákkal is kiegészítik, hogy az illat még különlegesebb legyen. Nem egyszer fatörzsből, s kéregből vonják ki az illatanyagokat (pl. szantálfa, fahéj). Télen, hideg időben népszerűbbek a melegséget adó édeskés illatok, tavasszal a friss virágillat a jellemzőbb.