Hüvelygyulladás

Mi a hüvelygyulladás?
A hüvelygyulladás, vagy más néven a vaginitisz, a hüvely nyálkahártyájának gyulladása. A probléma mind külsőleg, mind pedig belsőleg okozhat panaszokat.
Leggyakoribb kiváltó oka a gombás, illetve a baktérium okozta fertőzés.

Gombás hüvelyfertőzés
Orvosi becslések szerint a nők 75%-a életében minimum egyszer átesik egy gombás fertőzésen. A gombák egészséges állapotban kis mennyiségben jelen vannak a hüvelyflórában. A tünetek akkor jelentkeznek, ha ezen gombák természetellenesen elszaporodnak.

Mitől alakulhat ki?
Befolyásolhatja:
- terhesség,
- nem kezelt cukorbetegség,
- orális fogamzásgátlók,
- antibiotikumok,
- hüvelyi öblítők és spray-k,
- rosszul szellőző alsóneműk
- szexuális érintkezés.

Tünetei
A hüvely környékén érzett csípő, viszkető, égető érzés és általános hüvelyi diszkomfort. Sokszor a vizeletürítés és a nemi aktus is fájdalommal jár, és nehézkes. A hüvelyi folyás nem annyira jellemző, de ha jelentkezik, akkor a váladék sűrű, szürkésfehér, aludttejre emlékeztető.
Általában a partnerek nem tapasztalják a fertőzést, legfeljebb az aktus utáni égető érzést. Ezek a tünetek azonban önmaguktól elmúlnak.

Kezelése
A diagnózist elmondás és kórtörténet alapján nem lehet felállítani, így minden esetben meg kell vizsgálni a hüvelyváladékot.
Kezelése tablettákkal, kenőcsökkel és kúpokkal történik. Ezeket mindig az orvosi utasításnak megfelelően kell alkalmazni. A HIV fertőzött nők esetében a gombás hüvelygyulladás sokkal erősebb lefolyású, hosszabb ideig tart, és sokszor a kezelés is teljesen eredménytelen marad.

Bakteriális hüvelyfertőzés
A hüvelyfertőzések leggyakoribb oka. Az aktív szexuális életet élő nők körében szinte mindenki átesett már bakteriális fertőzésen. A hátterében a megváltozott hüvelyflóra áll. A hüvely ph értéke felborul, amikor elszaporodnak benne a különböző baktériumok.
Mitől alakulhat ki?

- A szexuális partnerek váltogatása mindenképpen közrejátszik. Azok a nők, akik gyakran váltanak partnert, sokkal nagyobb mértékben ki vannak téve a fertőzésnek, mint azok, akik monogám kapcsolatban élnek - bár azon belül is előfordulhat.
- Közrejátszik a hüvelyzuhany használata és minden egyéb hüvelyöblítő alkalmazása is.

Tünetei:
- kellemetlen szagú és gyanús állagú hüvelyfolyás,
- bőséges váladék távozása,
- viszkető érzés a hüvely belsejében és a hüvelyszáj környékén.

Kezelése
A diagnózis szintén a hüvelyváladékból vett minta mikroszkóppal történő megvizsgálása után állítható fel. A kezelés a legtöbb esetben antibiotikumos kúrán alapszik, melyben a legtöbb esetben a partner nem részesül, kivéve, ha fennáll a többszöri visszafertőzés veszélye.
A fertőzés komplikációkat okozhat a terhesség alatt, és hozzájárulhat a kismedence-gyulladás kialakulásához is.

További Nemi Betegségek

A Trichomonas elterjedt egysejtű parazita, amely a húgyvezet...
Láthatatlan kórság? A chlamydiasis a nemi szervek, a méhnyak,...
A gonorrhoeát szintén baktérium (Neisseria...
A betegséget a Chlamydia trachomatis baktérium bizonyos...