Győzd le a rutint!

Furcsa: intim titkainkat épp azokkal tudjuk legkevésbé megosztani, akik a legközelebb állnak hozzánk. Pedig de jól esne néha arról beszélgetni, hogy csinálhatják mások. A barátaink, a szomszédunk, szüleink vagy a gyerekeink.

A mi kultúránkban, annak ellenére, hogy a szexualitás keresztül-kasul szövi mindennapjainkat, nehéz vagy majdnem lehetetlen megkérdezni, mondjuk a sógornőnktől: Hányszor szeretkeztetek az elmúlt héten? És milyen volt?

Orgazmus nélkül

Anyáink, nagyanyáink korában még sokkal rosszabb volt a helyzet. Statisztika nincs róla, de valószínű, hogy többségük úgy élte le az életét, hogy nem élt át orgazmust. Pontosabban, azt sem tudta, hogy létezik ilyesmi. A múlt század hatvanas éveiben lezajlott szexuális forradalom, a fogamzásgátló tabletta elterjedése, az első felvilágosító és szexfilmek fellazították a korábbi szigorú erkölcsöket és szokásokat , fölbátorították az embereket.

Az azonban, hogy minden szabad volt, ami nem tilos, nem jelentette, hogy a szexuális kultúra is eljutott volna mindenkihez. Mára, a filmeknek, magazinoknak, videóknak köszönhetően, a párok tisztában vannak azzal, milyen a jó szex. Legalább is úgy vélik, hogy amit látnak-olvasnak, az a példa . Olyannak kell lennie.

Újabb feladat

Szenvedélyesnek, hogy akár egy telefonfülkében, állva is sikerüljön, gyöngédnek és romantikusnak, ahogy a Tövismadarakban, vagy vadnak és erotikusnak, mint az Elemi ösztönben. És csak az számít sikernek, ha egyszerre jutnak a csúcsra, az az igazi, ha hüvelyi orgazmust él át a nő, s persze, lehetőleg egymás után többször is . . . Tele vagyunk elvárásokkal, és lassan azon kapjuk magunkat, hogy a szex is csak egy újabb feladat. Ettől aztán sokunknak elmegy a kedve az egésztől.

Pedig a szex minden, csak nem munka. Azon azonban megéri ''dolgozni'', hogy hosszú kapcsolatainkban, házasságunkban ébren maradjon , vagy újra fellángoljon a már kissé pislákoló tűz.

Beszélgess arról a pároddal, hogy a szerelmeskedéshez idő szükséges. Ne siettessétek a szexet, és szánjatok időt a szeretkezés utáni levezetésre is. A vágy általában nem egyszerre tör rátok. A párod már bújna hozzád, te még ma inkább olvasni szeretnél. . . Ebben is, mint minden másban, jó, ha alkalmazkodni tudunk egymás igényeihez. A gyakoriságra nincs recept, a cél, hogy mind a ketten elégedettek legyetek.

 

Rutinból unalom

Bár nem mindig könnyű, kifejezetten izgalmas, ha megbeszélitek szexuális fantáziáitokat, álmaitokat. Gondoljátok végig, megvalósítható-e egyik vagy másik. Sokan úgy képzelik, a jó szerető kitalálja legtitkosabb gondolatainkat is. Ez óriási tévedés .

Mondd meg, mire vágysz, és különösen, hogy mit nem szeretsz. Ez utóbbit azonban óvatosan, ne bántsd meg vele a párodat. Például így: ''Ez is nagyon finom, de én inkább úgy szeretném. . .''

Ha rutinná vált a szex, ideje újítani. Egy kettesben, esetleg szállodában töltött hétvége csodákat tehet. Ha erre nem futja, otthon is berendezhetttek egy hangulatos szerelmi fészket. Hallgassatok erotikus zenét, gyújtsatok gyertyákat, kísérletezzetek színes izzóval, szexi fehérneművel. A tévét száműzzétek a hálószobából. Ha eddig mindig a hálószobában szeretkeztetek, nézzetek valami más helyszín után. Minél szokatlanabb, annál jobb.

Sigmund Freud azt állította, hogy a klitorális (a csikló ingerlésével létrejövő) orgazmus nem egészséges, az a nő, aki kizárólag így élvez frigid. Az utóbbi negyed században azonban bebizonyosodott, hogy a klitorisszal ellentétben a hüvely idegvégződésekkel meglehetősen rosszul ellátott szerv. S mivel a klitorisz és a pénisz ugyanabból az embrionális képletből alakul ki, a nőktől a klitorális érzékenységük elfelejtését várni ugyanolyan botorság, mintha a férfiak szexuális örömforrását a herezacskókra helyeznénk át. Azt is kimutatták, hogy minden orgazmus egyenértékű, függetlenül attól, hogy mely testrész ingerlésével jön létre.