Gonorrhoea (tripper, kankó)

A gonorrhoeát szintén baktérium (Neisseria gonorrhoeae) okozza. A fertőzést követő 2-7 napon belül sárgászöld, gennyes folyás kezdődik a hímvesszőből és a hüvelyből, valamint fájdalomérzés jelentkezik vizelés közben. Nőknél ezek a tünetek hiányozhatnak is. Kezeletlen esetekben a férfiaknál megfertőződhet a prosztata, az ondóvezeték és a mellékhere. Nőknél a méh, a petevezeték és a petefészkek oly mértékben károsodhatnak, hogy ez terméketlenséghez is vezethet. A gonorrhoea késői stádiumában a baktériumok az egész testben elterjednek, különösen az ízületekben és a máj környékén (perihepatitis acuta). A gonorrhoeás fertőzés kimutatása a folyás, illetve a váladék mikroszkopikus vagy tenyésztéses vizsgálata segítségével történik. A gonorrhoea antibiotikumokkal gyógyítható.

E körben nagy problémát jelent a távol-keletre irányuló szexturizmus: az ottani prostituáltak gyakran antibiotikumokat használnak a nemi betegségek megelőzésére. Ennek következtében egyre több antibiotikumra rezisztens (ellenálló) baktériumtörzs alakul ki.

Gonococcus okozta, nemi úton terjedő betegség, ami a férfit és a nőt egyaránt megfertőzi. Általában akkor terjed amikor a fertőzött személy vaginális (hüvelyi), orális (szájon keresztül) vagy anális (végbélnyíláson keresztül) úton érintkezik óvszer nélkül. Szintén megfertőzheti az ujjszülött gyermek szemét aki gonorrhoea fertőzött anyának született.

Honnann tudod, hogy fertőzött vagy-e?

Mint a legtöbb nemi betegségnél, tünetmentes lehetsz.

- Nőknél: Új, vagy megváltozott hüvelyválladék, fájdalom vizelet ürítéskor, torokfájás, fájdalom közösüléskor és szokatlan vérzés a hüvelyből.

- Férfiaknál: Sárgászöldes húgycsőfolyás a hímvesszőből, fájdalom vizelet ürítéskor, torokfájás, húgycsőszűkület és fájdalom a herékben. ű

Milyen problémákat okozhat a fertőzés, ha nem fordulsz orvoshoz?

- Nőknél: medencegyulladásos betegség (pelvic inflammatory disease) ami hasfájást, lázat, méhenkívüli terhességet és meddőséget okozhat.

- Férfiaknál: herefájdalom, heredagadás és nehezen tudja partnerét teherbeejteni. 

Gyógyítható?

IGEN. Minden embert akinek gonorrhoeája van, vagy gonorrhoeás partnere van akivel nemi életet él, gyógyítani kell. A gyógyítashoz EGY adag antibiotikumot használnak. Ez általában gyógyuláshoz vezethet, főleg ha minkét partner gyógyítva van egyszerre. Az orvos szintén adni fog egy másik gyógyszert is a chlamydia gyógyítására ami gyakran a gonorrhoeávan eggyüttjár.

Megkaphatod több mint egyszer?

IGEN. Ha kontaktusba kerülsz a gonorrhoeával, mindig gyógyíttatnod kell megadat. 

Nefeledd!

Óvszer ÁLLANDÓ használata megvédhet a gonorrhoeától és más nemibetegségektől.

További Nemi Betegségek

A rühösség (scabies) atkafertőzés, mely apró, vörös...
Az élesztőgomba (Candida albicans) nagyon széles k...
Láthatatlan kórság? A chlamydiasis a nemi szervek, a méhnyak,...
Különböző hepatitis-vírusokat ismerünk,...