A férfiak aggódnak a fogamzásgátlók miatt

A férfiak több mint fele aggódik, hogy partnere elfelejti bevenni fogamzásgátlóját, sőt sokszor nekik kell emlékeztetni partnerüket a tabletta bevételére - derül ki egy több mint 4000 férfival folytatott új nemzetközi felmérésből.

A kutatás szerint a spanyol férfiak aggódnak a leginkább (80%), őket követik a franciák, a németek és a svájciak; a megkérdezett magyar férfiak fele fogalmazott meg aggodalmat az elfelejtett tablettával kapcsolatban. A legkevésbé a svédek és a dánok ijedősek (36%).

Mitől őszülnek a férfiak?

Bár a férfiaknak vannak fenntartásaik a fogamzásgátlókkal szemben, a legújabb védekezési módszereket nem is ismerik . Csak 29%-uknak volt például fogalma a havi egyszeri hormonális fogamzásgátlásról, miközben a minimális hormontartalmú gyűrű már Magyarországon is elérhető, ugyanolyan megbízható, mint a tabletta, de csak havi egyszeri odafigyelést igényel.

A 14 országot felölelő nemzetközi kutatás eredményei szerint ettől függetlenül a tekintetben magabiztosak, hogy komolyan befolyásolhatják a nők védekezési módszerét. A valóságban a nőkre ezzel szemben az orvosok és a barátnők hatnakâ??

Férfias elvárások

További érdekes tények a felmérésből:

- â?žSzeretkezés alatt nem zavarâ? - ez a második legfontosabb kívánalom a megbízhatóság után, arra a kérdésre, hogy mit várnak el férfiak a fogamzásgátlástól.

- A férfiak 65%-a feltételezi, hogy a partnerük mindig megmondaná nekik, ha a fogamzásgátlójuk megbízhatósága csökkenne (pl. kihagytak egy szemet, antibiotikum szedése miatt stb.). Ezzel szemben â?? saját bevallásuk szerint - csak minden harmadik nő tenné ezt meg.

- Minden második esetben hiábavaló azonban a nők figyelmeztetése, mert a férfiak fele folytatja a szexuális aktust akkor is, ha tisztában van azzal, hogy a tabletta hatékonysága csökkent , ráadásul 75%-uk nem alkalmaz semmilyen kiegészítő védekezést (pl. gumióvszer) sem.

- Öt férfiből közel háromnak (59%) volt már úgynevezett â?žterhességfélelemâ? tapasztalata . Ők egyértelműen azt állítják, hogy ez negatív hatással volt érzelemi életükre is. Azok körében pedig, akiknek fontos a karrierjük, 67%-ra emelkedett ez az arány.