Előjáték, nem csak kötelességből

Eleinte képtelenek vagyunk betelni a kedvesünkkel: a hangjával, az illatával, az érintésével. Aztán, ahogy telik az idő és csillapul a szenvedély, elkényelmesedünk, és pár perces ''bemelegítéssé'' egyszerűsödnek a beteljesülés előtti szerelmes játszadozások.

Pedig a hosszú évek óta együtt élő pároknak is szükségük van időnként az önfeledt összebújásra, az izgató, pikáns élményekre , mert ez az egyetlen orvosság a szívet-lelket-testet bénító megszokás, a fullasztó unalom ellen. Nem tudják, mit veszítenek, akik a lángolás elmúltával szép lassan leszoknak (már ha rászoktak egyáltalán) a becézgetésről, a rafinált simogatásról, és megelégszenek egy-két felajzónak vélt érintést követő villámgyors szeretkezéssel. Ez persze nem jelenti azt, hogy alkalomadtán ne lenne izgalmas egy néhány perces összegabalyodás, de komoly veszélyben van az a kapcsolat, ahol szombat esti tízpercekbe sűrítik a szerelmet.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az előjáték az a néhány forró, izgalmas perc, amely az ágyba bújástól a összeolvadásig tart. Pedig hiába simogatja a férfi (nő) kedvesét odaadóan este az ágyban, ha egész nap egy kedves szava sem volt hozzá, ha hónapok óta elfejti megcsókolni , mielőtt munkába indulna, és ha időtlen idők óta nem vitte el szórakozni: színházba, moziba, vacsorázni, vagy csak úgy lődörögni egy kicsit kézen fogva az utcákon. Ha nem figyel oda rá, ha nem érezteti vele, mennyire fontos neki.

Az előjáték egyfajta megerősítés - tartják a szexológusok is. - A kényeztetés, a cirógatás üzenete, hogy szeretjük és még mindig vonzónak találjuk a partnerünket. Sok nő panaszkodik arról, hogy a férje régebben gyengéd és figyelmes szerető volt, de mostanában, úgy tűnik, mintha csak a mindennapok feszültségét vezetné le a szexszel. Az elhanyagolt asszony sokszor csak némán duzzog, vagy ami még rosszabb: egy idő után közömbös lesz nemcsak a szex, de a párja iránt is.

Nem csak a nőnek fontos

Elsősorban a nők hiányolják a gyengéd, izgató előjátékot - tartják. Hiszen hosszabb idő alatt kerülnek izgalmi állapotba, amely az orgazmus feltétele. De a szenvedélyes előjátékot nem csak a nők igénylik. Egy ''lezavart'' aktus a férfiaknál sem vezet igazi testi-lelki kielégüléshez . A férfi, ha felajzott, hajlamosabb elsietni a dolgot, de ők is akkor élvezik a leginkább az együttlétet (legalábbis ezt állítják utólag), ha megadták a módját, és szívük hölgye is átélte a gyönyört.