A CSÓK

- Miért szeretnek jobban csókolózni a lányok?

- Csókolózás közben miért lesznek az eleinte oly hűvös fiúk egyre vadabbak, rámenősebbek?

- A szerelmi érzés miért kelti fel automatikusan a csókolózás utáni vágyat?

- S egyáltalán miért csókolózással fejezzük ki az érzelmeinket.

Ha kíváncsi vagy ezekre a kérdésekre, akkor a lenti kis összeállításunkból mindent megtudhatsz.

Gyakori jelenet: fiatal pár csókolózik önfeledten az utcán... Mások megbotránkozva nézik őket, miközben a lánynak az jár a fejében: "Bárcsak soha ne lenne vége a jelenetnek..." A fiú viszont erre gondol: "Micsoda érzés! Miért nem vagyunk most egyedül? Mert akkor..."

A felmérések szerint a lányok 95 százaléka csókolózás alkalmával úgy kerül érzéki állapotba, hogy közben legritkább esetben gondol a szexre. A csóknak elsősorban lélektani jelentősége van náluk. A fiúk 80 százaléka viszont csókolózás közben automatikusan a szeretkezésre is gondol. Számukra is rendkívül érzéki dolog a csók, de ők ezt többnyire a szex, az aktus előjátékának tekintik. Mert a fejükben az a cél, az a vágy jelenik meg, hogy a karjukban tartott lányt teljesen meghódítsák, a magukévá tegyék.

Nagyon sokféle oka van annak, hogy a csók miért fontosabb a lányok számára. A szakemberek magyarázata szerint: az anyák a lányaikkal tovább puszilkodnak, mint a fiaikkal. De például a barátnők is sokkal többet puszilkodnak, mint a haverok. A fiúk ugyanakkor megtanulják a "kemény fiú" viselkedési formát, s eszerint nem illik az érzelmeket kimutatni. További ok: a lányoknak több időre van szükségük, amíg elhatározzák magukat a szexre. Bár a pubertástól kezdve rendkívül kíváncsiak, de ugyanakkor félnek is a nemi kapcsolattól. Csaknem kivétel nélkül a lányok csak akkor éreznek érzéki gyönyört az első alkalommal, ha mély érzelmekkel párosul az aktus.

A fiúk számára ugyanakkor az első együttlét elsősorban a testiséget jelenti, s nem is hagy bennük oly maradandó emlékeket, mint a lányokban. Talán a példákból is sejthető, hogy a fiúk illetve a lányok pszichéje a pubertáskorban kissé másképpen alakul. De mindkét nem célja, hogy megtalálja azt a megfelelő partnert, akihez érzelmileg leginkább kötődhet, akit szerethet. Csakhogy ki-ki a maga igényeinek, vágyainak megfelelően közeledik a másikhoz, s ezt nem árt tudni. Sőt, a partnerkapcsolat különböző fázisaiban figyelembe is kell venni. S nem kell például megsértődni azon, ha a fiú túlságosan rámenős, vagy a lány "érthetetlenül" félénk.

Az állatvilágban is csókolóznak. A csimpánzok például üdvözlésképpen gyakran nyomják egymáshoz az ajkukat, és szex közben "nyelves puszikat" is adnak egymásnak. Megfigyelték, hogy a lovak is szívesen dörzsölik össze az ajkukat. A kutyák játék közben hasonlóképpen cselekednek. Vannak halak is, amelyek a párzás előtt órákig harapdálják, szopogatják egymás ajkát. Az állatok és az emberek csókolózási kedve, szokása ugyanarra az eredetre vezethető vissza, ahogy az állatvilágban is, az ősember is kezdetben szájból szájba táplálta kicsinyét. Néhány természeti népnél ez a szokás a mai napig megvan. Ezért olyan bensőséges és ma már izgató is, ha egy almát, bonbonokat vagy valamilyen süteményt egyszerre két oldalról esznek, vagy adnak játékosan a másik szájába.

Miért édes a csók? Gondolkoztál már azon, hogy mennyi nyál képződik a szádban? Naponta több liter. S gondolkodtál-e már azon, hogy mit tartalmaz ez a váladék? S mit jelent a kifejezés, hogy " édes a csókja"? A magyarázat: a nyálban nagyon sokféle anyag kimutatható, többek között a pheromone nevű hormonanyag, amely fokozza a szexuális vágyat. Ez a hormon mirigyekben termelődik, amelyek a hónaljban, a szájban és az ajkon találhatók és a pubertáskor kezdve működnek.

Mindebből következik tehát, hogy a nemi vágyat nemcsak, s nem is elsősorban a megjelenés, a külső ébreszti fel a másik nemben, hanem bizonyos ízek, illatok, hormonanyagok, amelyeknek a hatóanyaga stimulálja az agy megfelelő részeit. Ezért érzünk bizonyos szagokat, illatokat vágykeltőnek, ezért hat a piros szín izgatólag, mert szexuális izgalom közben az ajkak megtelnek vérrel és kipirosodnak. A nők ezért használnak vörös színű ajakrúzst is.

Miért a felső ajkakat â??szopogatjákâ??? Egyes párok már-már tudományos alapon csókolóznak. Ők azok, akik,módszeresen például egymás felső ajkait szopogatják, csókolgatják, cuppogtatják, nyalogatják. Ezáltal pontosan azokat az idegvégződéseket izgatják, amelyek a lányok esetében a csikló idegvégződéseivel vannak közvetlen kapcsolatban!

Célratörő férfi társaim tehát figyelem: leggyorsabban a felső ajak csókolásával realizálhatjátok a vágyaitokat! ;)

S ha ezek után kedvet kapott valaki a csókolózáshoz, annak még elárulok egy apró trükköt: ebből megtudhatod, hogy a fiúd "csókra kész" állapotban van-e? Hátrálj tőle 30 cm- távolságra. Ha a pillantása az ajkadat keresi, biztos lehetsz, hogy újabb közelítésed esetén számíthatsz egy csókra, illetve nem fog meglepődni, ha te csókolód szájon!