Chlamydia - fertőzés

Láthatatlan kórság?

A chlamydiasis a nemi szervek, a méhnyak, a húgyutak és a szem betegsége. Akárcsak más, szexuális úton terjedő kór - mivel nincsenek szemmel látható tünetei -, nehezen felismerhető. Négy esetből egy semmiféle tünetet nem produkál. Így a nők 80%-a, a férfiaknak pedig 20%-a egyáltalán nem is észleli.

Érdekesség, hogy ez a betegség főleg a fiatalabb korosztályokat érinti: a nőket 21-30 éves, a férfiakat pedig 31-40 éves koruk között. Ha a Chlamydia valakinek tüneteket okoz, az azt jelzi, hogy a baktérium már 5-10 napja bekerült a szervezetébe.

Tünetek-panaszok

Ha a Chlamydia panaszokat okoz, a nőknél az alábbi testi tünetekben nyilvánulhat meg:

-menstruációk közti vérzés, vaginális vérzés nemi érintkezés után, hasi fájdalom, fájdalmas közösülés, hőemelkedés, fájdalmas vizeletürítés, gyakori vizelési inger , hüvelyfolyás, a méhnyak sárgás váladékozása, ami akár kellemetlen szagú is lehet

A férfiakra jellemző tünetek fertőzés esetén:

-híg, színtelen vagy tejszerű péniszváladék, fájdalmas, égő érzés vizeletürítés közben.

Fontos! A felsorolt szimptómák egészen más betegségeket is jelezhetnek. Amennyiben pedig igencsak enyhék, az érintettek rendszerint eleinte nem is veszik komolyan azokat.

Természetes megoldás

Az antibiotikumok csak a kórokozót "bombázzák" le, ám az elszaporodásukat lehetővé tevő okokat nem szüntetik meg. Ezért az alábbiak alkalmazása nélkül visszaesésre, esetleg krónikus fertőzésre kell számítani!

Immunerősítés: lapacho-, kasvirág-, macskakarom-, citromfűteával, vitaminokkal.

A hüvelyflóra regenerálása: gyulladáscsökkentő kamilla- és zsályateás öblítéssel és tejsavbaktériumos kúpokkal.

Természetes baktériumölők: grépfrútmagcsepp (belsőleg az édeset, lemosáshoz a keserűt használd!), teafaolaj, propolisz, fokhagyma, vöröshagyma - az utóbbi kettőt kapszulaként érdemes szedni; a teafaolajat lemosáshoz, a propoliszt kúpként ajánljuk.

A chlamydiasis könnyen kezelhető. Húsz napon át tartó antibiotikumos kúrával meg lehet tőle szabadulni. A gyógyulás érdekében a felírt gyógyszereket az előírásnak megfelelően, a megadott ideig kell szedni, mert a tünetek megszűnése ellenére a baktérium továbbra is a szervezetben lehet.

Jó tanács! A teljes gyógyulás érdekében az érintettekkel együtt - még ha tünetmentesek is - partnereiknek is végig kell csinálniuk a kúrát, s eközben természetesen fel kell hagyniuk a nemi érintkezéssel! Amennyiben a betegség kezeletlen marad, súlyosabb fertőzések is kialakulhatnak, csökkenhet a fogantatás esélye, illetve szüléskor a gyermek is megfertőződhet.

''Személyleírás. . ."

A Chlamydia trachomatis apró, kerek baktérium, háromszor kisebb a streptococcusoknál. 1960 előtt még a vírusok közé sorolták, mert azokhoz hasonlóan, csak élő gazdasejtben tud létezni. Előszeretettel támadja meg a nyálkahártyát, így többek között a szem kötőhártyáját.

További Nemi Betegségek

A gonorrhoeát szintén baktérium (Neisseria...
Különböző hepatitis-vírusokat ismerünk,...
Mi a hüvelygyulladás? A hüvelygyulladás, vagy más n...
A betegséget a Chlamydia trachomatis baktérium bizonyos...