A szexhez érteni kell

Ha egy nőnek csak ritkán van kedve szeretkezni, vagy nem jut el az orgazmusig, azt mondják: csakis ő tehet róla. Egykönnyen rásütik, hogy frigid. A valódi ok azonban máshol keresendő. . . A múlt század közepéig frigiditásnak írták le azt a gyakori jelenséget, amikor a nő nem képes az orgazmusra . A nem túl hízelgő jelző érzelmi hidegséget jelent. Freud gyakran írt a női frigiditásról: az orgazmusproblémákkal küszködő nőket éretlennek tartotta. De az álláspont inkább a férfi számára kényelmes. . .

Természetesen minden nő más és más érzelmi skálán mozog. Más a temperamentumuk. Egy azonban - ma már - biztos: frigid nő nem létezik. A mítosszal két amerikai szexkutató, William Masters és Virginia Johnson számolt le 1966-ban . Az addig érvényes állásponttal ellentétben, mely szerint csakis a hüvelyi orgazmus jelenthet valódi csúcspontot, ők megállapították: minden nő másképpen élvez. Vannak persze olyan nők, akiknek ritkán sikerül eljutni a csúcspontra - ezt megerősítik a mai szexuálpszichológusok is. Ha a szív és ész nincs összhangban, többnyire a test is tiltakozik. Ilyenkor a szextechnikának jut főszerep.

A szexhez is érteni kell

Az elmaradt kéjérzetért és orgazmusért többnyire a tudáshiány tehető felelőssé. Sem a férfiak, sem a nők nem tudnak eleget a női test működési mechanizmusáról - állítják a szakértők . A nőknek is meg kell ismerniük saját testüket ahhoz, hogy rávezessék a partnert arra, ami nekik gyönyört okoz. Ám leggyakrabban éppen ők szégyellik, hogy nehezen elégülnek ki. Minden harmadik nő szenved ettől a problémától, többségük megjátssza az orgazmust. A szexuális érdeklődés hiánya más okokra is visszavezethető. Terhesség alatt, a szülést követően és a változás éveiben a hormonháztartás megváltozása miatt csökken a libidó, a vágy. Ezen kívül az idegesség, a fáradtság, a feszültség is megöli a nemi vágyat - mindkét nem esetében . És ennek semmi köze a frigiditáshoz vagy az impotenciához.

Felfedezőutak

A kulcsszó a gyakori orgazmushoz: az idő. Több időt kell szánni a szerelemre - a stresszt, feszültséget a hálószobán kívül kell hagyni. Szexuálterapeuták azt tanácsolják, hogy a párok teremtsenek maguknak zavartalan körülményeket és erotikus légkört . Tegyenek fel kellemes, andalító zenét, gyújtsanak gyertyát és induljanak - felfedezőútra egymás testén. Nőknek szóló tanács: ragadják magukhoz a kezdeményezést; tegyék, amihez valóban kedvük van.

Érdekességek

1900 - Péniszirigység
Sigmund Freud pszichoanalitikus úgy vélte, hogy a nők nem sok kéjben részesülhetnek, mivel nincs hímtagjuk. Tőle származik a péniszirigység fogalma, melyet ő vezetett be. Az a ma már elavult nézet is Freudnak tulajdonítható, hogy a nő csakis hüvelyi úton érhet el orgazmust. Ha ez nem sikerül ? a nő frigid.
1944 - A G-pont felfedezése
Egy német nőgyógyász, Ernst Gräfenberg szerint a vagina elülső falának egy lencse nagyságú területe roppant érzékeny. Róla nevezték el a G-pontot, amelynek létezése vitatott.
1961 - A fogamzásgátló tabletta
Valódi szexuális forradalmat jelentett a fogamzásgátló tabletta. A nők végre felszabadultan élhettek nemi életet. Felfedezője az osztrák Carl Djerassi, 1951-ben kísérletezte ki.
1966 - Sok kéjpont
A szexuális kutatásban fordulópontot jelentett, amikor két amerikai kutató, William Masters és Virginia Johnson kétségbe vonta a hüvelyi orgazmus mindenhatóságát. Nézetük szerint a nőnek több kéjpontja van, melyek közül az egyik legfontosabb (a vaginánál fontosabb) a csikló.