Illat kiválasztása

Az elsődleges kérdés, hogy ki, milyen parfümöt használjon. Bár az illatok többségét ma már egyes tulajdonságokhoz társítják (érzéki, üde, természetes), mégis nehéz kiválasztani több száz illat közül azt az egyet, amely valóban illik majd viselője karakteréhez. További nehézséget okoz az, hogy már a második illat után képtelenek leszünk megkülönböztetni egyiket a másiktól. Ennek ellensúlyozására ma már sok parfümériában tartanak kávét, amely az orrban közömbösíti az előző illatot. Mielőtt döntést hozunk, érdemes figyelembe venni az adott évszakot is. Míg tavasszal és nyáron egy üde, citromos illat felfrissít, a téli hidegben inkább egy melegséget idéző, édeskés illat lehet előnyösebb. Bár a pénztárca kímélésének szempontját figyelem előtt tartván: jobb ha figyelembe sem vesszük a csomagolást, hiszen a megnyerő, szebbnél szebb üvegkreációk akkor is vásárlásra ösztönöznek, ha maga az illat nem nyeri el tetszésünket; azonban az üvegek formájából és színéből következtethetünk az illat jellegére (pl: a rózsaszín üveg édes, a kék és zöld valószínúleg üde és friss, míg a sárga, igazi drága, exkluzív aromát rejteget). Egyes illatok, mint a kókusz, vanília és fahéj olyan jellegzetes aromával rendelkeznek, melyet szélsőséges módon vagy szeretünk, vagy képtelenek vagyunk hosszabb időn át elviselni. Emiatt, ha ajándékba vásárolunk parfümöt, mindenképpen utána kell járni, hogy az ünnepelt mely összetevőket nem kedveli.